top of page

Bliv klar til at køre cykelløb

Når man bruger meget tid på sin cykeltræning vil man ofte også gerne ud og teste sig selv i et cykelløb. Men hvordan bliver man bedst klar til at stille på i et cykelløb.


Cykeltræning

Skal man performe godt i et cykelløb er første skridt at få styr på sin cykeltræning. Cykeltræning findes der ca. lige så mange holdninger til som der findes coaches. Derfor kan det være svært at sortere i alt den viden, som man kan google sig til. Derfor har cykel podcst Velo Guiden eks. taget en snak med lektor ved idræt Ernst Albin Hansen. Ernst har forsket i cykeltræning i mange år og derfor ved han langt hen af vejen hvad der fungere.


Du kan klikke her for at finde cykel podcasten med Ernst.

Del 1

Del 2


Ernsts holdning er at når du planlægger din cykeltræning er at den intensive cykeltræning skal have højest prioritet. Afhængig af dit niveau kan du presse to eller tre hårde interval pas ind i på en uge. Disse dage bør være det grundlæggende element i din cykeltræning.

Derudover bør du også overveje styrketræning til cykling, da tung styrketræning har vist sig at være meget gavnligt for cykling. Det er slået fast i flere forsøg, at tung styrketræning til cykling kan give en 5-7% forbedring. I modsætning til hvad man skulle tro er effekten ikke størst i en spurt, men faktisk i en 40 min cykeltest.cykeltræning til cykling og cykelløb
styrketræning til cykling


Velo Guiden - din cykel podcast vil anbefale at du lytter til begge episoder med Ernst, for at blive bedst mulig klædt på til at planlægge din cykeltræning.


Desværre er det ikke altid helt sort/hvid og selvom nogle ting virker i et forsøg, er der ingen garanti for at det er praktisk muligt i den virkelige verden.


Derfor har vi også lavet en cykel podcast med Martin Lind, som har bevæget sig i elite cykling i den ene eller form igennem mange år. Hans holdning er, at du skal overveje det grundigt før du eks. begynder på styrketræning til cykling.

Du kan finde cykel podcast med Martin her.

Del 1

Del 2cykeltræning og cykelløb
Cykelrytter Martin Lind - fortæller om cykeltræning og cykelløb


Nedtrapning til cykelløb

En af de største fejl Ernst har set blandt både eliten og motionister er en manglende nedtrapning til cykelløb. En struktureret nedtrapningsplan til dit cykelløb er afgørende for at du kan præstere på dit top niveau. Når man træner hård cykeltræning over en lang periode bliver kroppen træt. Det er netop denne træthed du skal af med op til et cykelløb. Derfor er en struktureret plan vigtig.


I en nedtrapning op til et cykelløb vil mange opleve, at det føles anderledes i kroppen end når du er midt i din normale cykeltræning. Det kan faktisk føles nærmest ubehageligt, men dette er helt normalt i en nedtrapning til et cykelløb. Derfor er der mange, som føler det nødvendigt med “den sidste hårde træning”. Ifølge Ernst er dette dog en fejl. Der er ingen fysisk effekt af denne sidste hårde træning. Faktisk vil det kun have en negativ effekt i dit cykelløb.


Cykelløb

Når man køre cykelløb kan der ske mange ting. Man kan nemt være uheldig med en punktering eller lignende. Derfor kan det være en god idé at have flere cykelløb over en kortere periode, som man har fokus på. Hvordan du griber dette an kan du høre mere om i del 2 af vores cykel podcast med Martin Lind.cykelløb
Cykelløb


Pas på med ritualer

Ifølge Martin er der mange som over tid opbygger forskellige ritualer, som de mener gør dem bedst i stand til at performe til et cykelløb. Om det er den sidste hårde cykeltræning, eller at spise en liter is dagen før. Det at performe på sit top niveau er i høj grad også en mental disciplin. Derfor kan disse ritualer blive en fælde for dig selv når du skal køre cykelløb. Der er ingen garanti for, at du får tid til præcis den rigtig sidste hårde cykeltræning, eller at du kan få fat i den rigtig is. Vær derfor OBS på disse fælder, som vi mennesker har det med at lave for os selv. Det vil aldrig være et enkelt træningspas eller den is som gør dig god til et cykelløb.


Velo Guiden - din cykel podcast

Hos Velo Guiden - din cykel podcast er vores fornemmeste mål, at vi kan hjælpe dig til at navigere i alt den viden du kan google dig frem til. Vi forsøger at få de klogeste hoveder i tale når det eks. kommer til cykeltræning, cykelløb, cykeludstyr eller noget helt andet inden for cykling.


26 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page