top of page

Gravel cykling

Gravel cykling er det nye. Det er populært som aldrig før. Der kommer hele tiden nye gravel cykler, gravel løb og gravel udstyr. Hos Velo Guiden - din cykel podcast er vi også vilde med Gravel cykling.


Men vil man i gang med gravel cykling kan det være en noget forvirrende. Derfor tog vi en snak med first mover på Gravel cykling, tidligere prof cykelrytter og bikefitter Mads Christensen.


Historien bag Gravel cykling

Gravel cykling startede for alvor for små 20 år siden. Fødestedet er den Amerikanske midt/vest. Et sted som er kendt for store og uendelig mange grusveje. En anden slags grus end vi er vant til i Danmark, hvor den her er mere hårdpakket og derfor ikke kræver det samme af udstyret. Lokale cykelrytter var utrygge ved at cykle på store hovedveje, hvor der som alle der har besøg USA ved er fyldt med store trucks og lastbiler, som ikke nødvendigvis tager særlig hensyn til en cykelrytter i stram lycra.


Derfor søgte flere og flere ud på disse grusveje, og pludselig opstod ideen om at arrangere cykelløb på disse veje. Dette startede med Dirty Kansas og sådan blev Gravel cykling født.


Siden har Gravel cykling vundet mere og mere indpas. Seneste så vi også et officielt verdensmesterskab i Gravel cykling.


Udviklingen i Gravel cykling har haft fart på

Siden Gravel cykling blev "opfundet" er der sket utrolig meget. Der er kommet et enormt udvalg af Gravel cykler, udstyr og Gravel løb.


Fra at det var de få udvalgt som søgte ud på grusvejene og begynde at praktisere Gravel cykling er det nu mere allemandseje.


Der er mange grunde til denne udvikling for Gravel cykling ifølge Mads Christensen. Dels er det noget frihed, som er forbundet med at komme ud på sin Gravel cykel og derudover er der noget mere trykhed ved at deltage i et Gravelløb.

Man vil i Gravel cykling ofte ikke køre i samme store felter, hvilket for rigtig mange kan virke ubehageligt og skræmmende. På grund af underlaget som er mere ujævnt og med mere rullemodstand vil man ofte side mindre tæt på hinanden. På denne måde er det ofte mere et ræs mod sig selv og uden de samme ubehag forbundet med et stort felt.


Udstyret til Gravel cykling

Især den sidste håndfuld år, hvor Gravel cykling virkelig har fået vind under vingerne, har man set et stor udvikling i Gravel cykler. Til en start var de fleste Gravel cykler præget mere af komfort. Dette kunne ses i at cyklerne ofte var længere i geometrien og blødere i stellet, som kunne give mere stødabsorbering. I dag ser man flere og flere Gravel cykler som er beregnet til ræs. De ligner i højere grad landevejs cykler eller cross cykler i deres geometri. Mange af disse cykler vil også sagtens kunne være en fornuftig landevejs cykel, hvor man bare kan sætte smallere dæk på.


Defor skal du også overveje før du springer ud i Gravel cykling, hvad du vil med din cykel. Vil du ud og køre en masse Gravel ræs, eller vil du ud og opleve smuk natur. Gravel cykling kan heldigvis begge dele og der findes cykler som imødekommer begge behov.


Vil du deltage i et Gravel løb?

Hvis du vil ud og køre ræs, så har du en fed oplevelse i vente. Gravel cykling er noget helt specielt. Der er dog nogle ting, som kan være fornuftigt at overveje før du stiller op til dit første Gravel løb. For det første skal du kigge på forholdene og underlaget. Jo mere vådt, mudret og ustabilt et underlag jo bredere dæk skal du have på. Hvis du skal køre på hård grus og tørre forhold kan du køre med smallere dæk.


Derudover skal du have udstyr, så du kan fixe en punktering. Da man i Gravel cykling bruger tubeless skal man kunne bruge plugins. Dette er heldigvis meget nemt og hurtigt.


Mange ræs i Gravel cykling er med umærket ruter. Derfor kan det være en god idé, at anskaffe sig en cykelcomputer, som kan hjælpe med at vise vej. Dette vil også være meget brugbart i din cykeltræning på din gravel cykel.


Lyt til Velo Guiden - din cykel podcast med Mads Christensen

Denne artikel er skrevet på baggrund af vores interview med Mads Christensen, hvor han giver den helt store guide til Gravel Cykling. Du kan finde alle Velo Guidens episoder i din podcast app. Eller også kan du klikke her for at finde episoden med Mads.
17 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page