top of page

Sådan laver du dit eget program til cykeltræning

Hvad gør man når man gerne vil finde input til at planlægge sin cykeltræning.

Mange vil begynde at google, og her vil du hurtigt finde ud af at der findes lige så mange holdninger til cykeltræning, som der findes cykel coaches.

Hos Velo Guiden - din cykel podcast vil vi forsøge at skære igennem alt støjen om cykeltræning.


Derfor begyndte vi at undersøge, hvem i Danmark der er klogeste inden for cykeltræning.

Vi fandt lektor ved idræt i Aalborg Ernst Albin Hansen, som må siges at være ekspert når det kommer til cykeltræning. Udover undervisning bruger Ernst nemlig rigtig meget tid på at forske i netop cykeltræning.


Generelt er Ernsts holdning, at mange cykelrytter har for lidt intensitet i deres cykeltræning. Men faktisk er den intensive del af din cykeltræning den, som vil rykke dit niveau.


En måde at bygge din cykeltræning op

For at lave god kontinuitet i din cykeltræning anbefaler Ernst, at du deler din cykeltræning op i cyklusser af 4 uger. I disse 4 uger består 3 af ugerne af hård cykeltræning, og den sidste uge er en restitutionsuge. I din restitutionsuge skal du sørge for at blive frisk ovenpå de sidste 3 ugers cykeltræning og blive klar til de næste uger.


For hver cyklus bygger du mere intensitet på din cykeltræning. Et eksempel kunne være at du har en dag, hvor du træner nær din Vo2 max. Her kan du starte med at køre 2 intervaller af 5 min. For hver cyklus bygger du så et interval på. Samme metode kan du bruge på dine andre interval dage i din cykeltræning.


Udviklingen kommer over tid

Det er vigtigt at du ikke prøver at køre de watt i dine intervaller i første cyklus, som du forventer du kan holde i den sidste cyklus. I stedet skal du søge efter at ramme den rigtig intensitet i forhold til hvor du er formmæssigt.


I løbet af månederne hvor du passer din cykeltræning, vil du opleve en udvikling. Du vil kunne træde flere watt, køre flere intervaller og holde kortere pauser mellem dine intervaller.


Som man siger “tålmodighed er en dyd”, hvilket også i den grad gør sig gældende når det kommer til din cykeltræning. Få lavet et rigtig godt program, som går over flere måneder - og hold dig til det.


For en dybere gennemgang at denne måde at strukturer din cykeltræning på vil vi anbefale, at du lytter til cykel podcasten med Ernst.


Du kan klikke her for at finde denne episode


I denne episode af Velo Guiden - din cykel podcast med Ernst Albin Hansen får du en masse letanvendelig viden, som du kan implementere i din cykeltræning. Der vil helt sikker være en masse viden om cykeltræning, som ikke ikke før har hørt om.


Hvis du stadig synes det er lidt svært med cykeltræning, kan vi også anbefale at du høre episoden med Martin Lind. Martin er tidl. elite cykelrytter og være omkring ungdomslandsholdet. Efterfølgende har han været assisterende sport direktør og i dag har han en lille udvalgt gruppe af cykelryttere, som han hjælper med træning.


Martin har oplevet en stor udvikling i, hvordan man anskuer cykeltræning. Derfor har han også nogle kommentar til Ernsts forskning og hvad der kan lade sig gøre på i på landevejen.


Klik her for at finde den episode af Velo Guiden - din cykel podcast.


Velo Guiden - din cykel podcast har vi et mål om at blive den fortrukne cykel podcast for den ambitiøse motions cykelrytter.


Så hvis du vil blive klog på cykeltræning skal du gå ind og abonner på Velo Guiden i din podcast app. Så går du aldrig glip af det når der er nyt fra cykel podcasten.


50 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page