top of page

Styrketræning til cykling

Hos Velo Guiden - din cykel podcast har vi i flere episoder beskrevet fordelene ved at styrketræne.


Du kan eks. lytte til episoden med lektor ved idræt Ernst Albin Hansen om cykeltræning, hvor han fortæller at du kan opnå en effekt på 5-7% på en 40 min enkeltstart efter et 12 ugers styrketrænings forløb til cykling.


Du kan finde episoden her


Derudover har vi også lavet en episode kun om styrketræning til cykling med Rasmus Horslev. Her gennemgår vi præcis hvordan du kan komme i gang med styrketræning som en del af din cykeltræning.


Du kan finde link til episoden her


I vores nyeste episode med Martin Lind, som er tidl. elite cykelrytter og endda være omkring ungdoms landsholdet snakker vi om, hvilke overvejelser man bør gøre sig før man starter.


Du kan lytte til denne episode her


For at styrketræning til cykling giver mening er der nemlig nogle overvejelser du bør gøre dig.

For det første skal du acceptere, at styrketræning til cykling i en periode vil have en effekt på, din cykeltræning. Hvis du ikke har den store erfaring med styrketræning til cykling vil du i en opstartsperiode opleve, at du bliver meget øm. Denne ømhed er helt normal og ikke skadelig, men den gør det også svært at skulle køre cykel intervaller dagen efter. Derfor er det også oplagt at man starter på styrketræning til cykling i en periode, hvor der ikke er så meget pres på cykeltræningen.


For det andet skal du kunne finde tid til det i din hverdag. Selvom selve styrketræningen ikke nødvendigvis tager lang tid, skal du stadig afsted og frem og tilbage. Og ifølge Martin Lind er det vigtigt at det ikke går udover tiden du skal bruge på din cykel.


Disse overvejelser er vigtig at gøre sig før man starter, da det ellers vil være spild af både tid, energi og penge.


Derudover skal du også overveje, om du kan fortsætte din styrketræning til cykling ind i din sæson. I de forsøg som Ernst har lavet oplever man nemlig en endnu større effekt, hvis man kan vedligeholde sin styrketræning til cykling ind i sæsonen. Heldigvis behøver du ikke bruge den samme energi og tid på det i sæsonen. Her kan du nemlig nøjes med en enkelt gang om ugen.


Faktisk så man i forsøg, at dem som kunne vedligeholde deres styrketræning til cykling igennem sæsonen fortsatte med at blive bedre i forhold til gruppen som ikke gjorde. Derfor, hvis man vil have størst effekt skal man se det som en langsigtet investering, hvor styrketræning til cykling er noget som man vil forsætte med. Det vil også betyde at når sæsonen er slut og man skal tilbage til at styrketræne to gange om ugen, vil man kunne starte på et højere niveau.


Der mangles stadig forsøg, hvor ser på effekten af at holde ved din styrketræning til cykling igennem flere år. Det tyder dog på, at man vil kunne fortsætte med at rykke sit niveau.


Sådan sikre du fortsat udvikling

For at sikre en kontinuerlig udvikling skal man dog også tænke over hvordan man udføre sin styrketræning til cykling. Dette sikre du ved at skifte i dit fokus af øvelser af vægt og øvelser.

Dette kan være ved at du har forskellige former for squat øvelser du bruger, eller ved at skifte fokus i hvilke øvelser du maxer ud i. Netop dette fortæller Rasmus meget mere om i episoden om styrketræning til cykling.Velo Guiden - din cykel podcast

Et af vores største mål med Velo Guiden - din cykel podcast er, at vi vil give dig viden, som du nemt kan implementere i din cykeltræning. Vi vil snakke med de klogeste mennesker vi kan få kontakt til, for så at give dig den viden du søger.


Velo Guiden skal netop være DIN cykel podcast. Derfor vil vi også altid gerne høre fra dig. Hvis du har kritik, input eller ideer til nye episoder - er du altid velkommen til at kontakte os.


Derudover vil vi værdsætte hvis du vil hjælpe os med at nå længere ud. Dette kan du gøre ved fx at dele relevante episoder med din træningsmakker, eller give os 5 stjerner i din podcast app. Når vi kommer længere ud får vi også adgang til flere spændende gæster, som kan hjælpe til at gøre dig endnu klogere og til en bedre cykelrytter.


Vi ses på landevejen.
49 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page