top of page

Videnskabelig tilgang til cykeltræning - nedtrapning

Der findes utrolig mange ideer til, hvordan man skal gribe sin cykeltræning an. Næsten hver cykel coach har sin egen tilgang til, hvordan man planlægger sin cykeltræning.


Hos Velo Guiden - din cykel podcast vil vi forsøge at skære igennem alt støjen.


Derfor har vi taget en snak med lektor ved idræt Ernst Albin Hansen. Han udover undervisning bruger han det meste af sin tid på at forske i cykeltræning. Han har også en baggrund som elite cykelrytter og har derfor nogle gode indsigter fra sporten også.


En eftermiddag i september tog Velo Guiden - din cykel podcast ud for at tage en snak med Ernst på Aalborg universitet. Vi brugte næsten to timer sammen og der kom to fantastiske episoder ud af det.


Du kan klikke her for at finde episode 1


Du kan klikke her for at finde episode 2


En af de største fejl som Ernst ser både i eliten, men også blandt motionister er, at man laver en ordentlig nedtrapning i sin cykeltræning. I denne artikel vil vi gå i dybden med dette emne.


Efter en lang periode med hård cykeltræning er den krop træt. Da du også har vænnet dig til denne belastning over en længere periode oplever du det nok ikke som sådan. Men der er mange % forbedring at hente, hvis man laver en struktureret nedtrapning. Det er selvfølgelig forskelligt, hvad der virker for hvem, men der er dog nogle generelle ting som du skal overveje. Her vil det være en god idé at du tager noter, hvor du kan notere hvordan du har det og hvad du har gjort.


Selve nedtrapningen

En struktureret nedtrapning i den cykeltræning starter allerede to uger før dit A-ræs. Faktisk skal de fleste cutte mere af deres cykeltræning end de gør i dag. I den første uge cutter du noget af og i den sidste uge endnu mere.


Mange vil have en oplevelse, at man faktisk ikke føler sig super godt tilpas i sin nedtrapning fra sin hårde cykeltræning. Dette er dog helt normalt. Grundet denne utilpashed vil mange føle at de skal lave “et sidste hårdt træningspas for at åbne benene”. Men det skal du holde dig fra.


Du skal skære ned på både mængden og intensiteten af din cykeltræning og derudover skal du acceptere, at det måske ikke føles præcis som det plejer.


For en mere detaljeret gennemgang af nedtrapning af din cykeltræning bør du lytte til episoden med Ernst. Det er nemlig nemmere, at høre fra eksperten egen mund. Netop dette er pointen med denne cykel podcast.


På vores hjemmeside og i din podcast app kan du finde en masse viden, som kan være med til at rykke dit niveau både i din cykeltræning, men også på konkurrence dagen.


Vi har episoder med Ernst, som dykker ned i cykeltræning og den nyeste forskning. Derudover har vi også en specifik episode om styrketræning til cykling. Du kan også finde viden om, hvordan du kan arbejde med det mentale for at blive en bedre cykelrytter og meget meget mere.


Hos Velo Guiden - din cykel podcast er vores mål at blive den foretrukne cykel podcast, for dem som går op i deres cykeltræning, cykel udstyr og fede cykel oplevelser.


Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har input til emner som du gerne vil blive klog på.


Udover denne cykel podcast er vores mål også at blive et online cykel fællesskab/cykel klub. Dette vil der komme mere info om snart.


25 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page